Recomandări de nutritie a personalului medical implicat în tratamentul pacienților COVID-19.
Recomandările date de OMS (Aprilie, 2020)
Nutriția și hidratarea adecvată sunt vitale. Persoanele ce se alimentează echilibrat vor fi mai rezistente, cu sisteme imune mai puternice, cu un risc mai mic de boli cronice și boli infecțioase. Astfel, trebuie pus accent pe o varietate de alimente proaspete și neprocesate în fiecare zi pentru a obține vitaminele, mineralele, fibrele dietetice, proteinele și antioxidanții de care are nevoie organismul tău.
Mâncați fructe, legume, leguminoase (de exemplu linte, fasole), nuci și cereale integrale (de exemplu, porumb, mei, ovăz, grâu, orez brun sau tuberculi de amidon sau rădăcini) și alimente bogate în proteine (de exemplu, carne, pește, ouă și lapte).
Zilnic, mâncați:
- 2 căni (250 ml) de fructe (4 porții),
- 2,5 căni (250 ml) de legume (5 porții),
- 180 g boabe și fasole
- 200 g carne (carnea roșie poate fi consumată de 1-2 ori pe săptămână, cea de pasăre de 2 −3 ori pe săptămână).
- 10-20 g nuci, cia, seminte fara sare, uleiuri vegetale (de masline, de in)
Pentru gustări, alegeți legume crude și fructe proaspete. Atunci când folosiți legume și fructe conservate sau uscate, alegeți-le pe acelea fără sare sau zahăr adăugat.
Hidratati-va cu 8-10 căni (de 250 ml) de apă/zi, aproximativ 30-40 ml/kg, în dependență de demperatura corpului, temperatura mediului ambiant, efortul fizic efectuat.
! Aveți grijă să nu consumați prea multă cofeină și evitați sucurile de fructe îndulcite, siropurile, concentratele de suc de fructe.
Utilizați cantități moderate de grăsimi sănătoase. Consumați grăsimi nesaturate (de exemplu, găsite în pește, avocado, nuci, ulei de măsline, ulei de in), prioritar grăsimilor saturate (de exemplu, găsite în carne grasă, unt, ulei de palmier, untură).
Evitați alimentele procesate, fast-food, mâncare prăjită, pizza congelată, plăcinte, fursecuri, margarina.
Alegeți carnea albă (de exemplu, de pasăre) și peștele, care, per general, au un conținut scăzut de grăsimi, în loc de carne roșie sau carne de porc. Evitați carnea procesată, deoarece conține un conținut mare de grăsimi și sare.
Reduceți la minim cantitatea de sare. Când gătiți mâncarea, limitați cantitatea de sare și condimente bogate în sodiu (de exemplu, sos de soia și sos de pește). Limitați aportul zilnic de sare la mai puțin de 5 g (aproximativ 1 linguriță) și folosiți exclusiv sare iodată.
Evitați să mâncați afară. Mâncați acasă pentru a reduce rata de contact cu alte persoane și pentru a reduce șansa de a fi expus la Coronavirusul de tip nou. Vă recomandăm să mențineți o distanță de cel puțin 1 metru între dvs. și oricine, indeosebi daca prezinta tuse sau strănut. Picăturile de la persoanele infectate pot ateriza pe suprafețe și pe mâinile oamenilor.
Va străduiți sa stați la soare 10-30 min în intervalul 10:00-15:00 cu o arie de expunere a suprafețelor dezgolite ale pielii de 20% și mai mult.
Pentru profilaxia hipovitaminozelor sezoniere: (Paul Marik, MD Chief of Pulmonary and Critical Care Medicine Eastern, Virginia Medical School, Norfolk, VA, March 2020)
- Vitamina С 500 mg 2 ori/zi
- Zinc 75-100 mg/zi (acetat sau gluconat)
- Quercetin 500- 1000 mg/zi
- Melatonin (de eliberare prolongata): începeți cu 0.3 mg și majorati pîna la 1-2 mg pe noapte în
cazul unei bune tolerante
- Vitamina D 5000 ME/zi