Ozonoterapia – o metodă complementară

de tratament împotriva noului coronavirus

Membrii Fundației Medicale “Valeriu Gherec” propun a fi luată în considerație terapia sistemică cu oxigen / ozon - demonstrată a fi inofensivă pentru oameni – drept o metodă eficientă în tratamentul adjuvant pentru combaterea infecției cu noul Coronavirus. O astfel de abordare terapeutică poate fi considerată utilă nu numai în aceste condiții specifice, ci și în viitoarele epidemii de Coronavirus care pot apărea.
Mai jos găsiți informațiile ce relevă concluziile medicilor și avantajele acestei proceduri.


CE ESTE OZONUL?
Ozonul (O3), este un gaz descoperit la mijlocul secolului al XIX-lea. Este o moleculă formată din trei atomi de oxigen într-o structură dinamică instabilă datorită prezenței stărilor mezomerice. Gazul este incolor, miros acrid și exploziv sub formă lichidă sau solidă. Are un timp de înjumătățire de 40 min la 20 ° C și aproximativ 140 min la 0 ° C. Funcția sa de bază este de a proteja oamenii de efectele nocive ale radiațiilor UV. Ozonul este considerat unul dintre cei mai puternici oxidanți din natură. De-a lungul timpului, specialiștii au constatat efectele antivirale, antibacteriene, revitalizante, trofice, antialgice, miorelaxante ale ozonului. Ozonul medicinal (oxigen triatomic) este produs cu ajutorul unui dispozitiv cu oxigen gradat prin care trec impulsuri electrice. Odată ajuns în organism, ozonul stabilizează celulele normale și are capacitatea de a le elimina pe cele anormale, imature, bolnave sau care sunt străine corpului tău, cum ar fi virusurile, bacteriile sau ciupercile. Rapoarte recente din China, Italia, Spania și alte țări indică la potențialul ozonoterapiei ca măsură complementară de tratament în combaterea infecției cu noul coronavirus.
CE PRESUPUNE PROCEDURA
Toate metodele de tratament au la baza protocoalele de lucru stabilite de Societatea de Ozonoterapie și sunt incluse în softul generatorului de ozon. Există mai multe modalități de administrare a ozonului în organism cum ar fi:
· intravenos prin barbotarea serului fiziologic;
· intramuscular;
· direct pe țesut;
· dar cea mai importantă procedură este autohemoterapia. Prin autohemoterapia majoră se realizează ozonificarea întregului sistem circulator sangvin. Se prelevează între 50 și 150 de ml de sânge care, ulterior, sunt amestecați cu aceeasi cantitate de ozon medicinal și se reinjectează în corp. Procedura durează aproximativ o oră. De reținut, că în autohemoterapia minoră sunt prelevați 10-A15 ml de sânge.
· vaginal sau rectal - presupune introducerea ozonului (gaz umidificat) pe cale vaginală sau rectală; în acest caz, ozonul ajunge în fluxul sangvin prin pereții intestinali sau vaginali.


CÂND ESTE RECOMANDATĂ OZONOTERAPIA?
Ozonoterapia poate fi folosită ca metodă alternativă de tratament (de sine stătătoare) sau ca terapie complementară, adică în combinație cu alte metode de tratament, cum este cel medicamentos, de exemplu. Iată care sunt câteva dintre situațiile în care terapia cu ozon este indicată:
● infecții virale acute, SARS Cov-19;
● hernie de disc, lombosciatică, spondiloză;
● reumatism articular;
● periartrita scapulo-humerală acută și cronică;
● entorse, luxații sau rupturi musculare;
● gonartroza, coxartroza, artroza gleznei, a umărului, a cotului, a articulațiilor mâinii și piciorului;
● ulcere necrotice, vasculare și diabetice;
● hipertensiune arterială, arteriopatie obliterantă, hemoroizi;
● cardiopatie ischemică;
● îmbătrânire prematură, disfuncții erectile;
● astenie fizică și psihică, depresie;
● AVC ischemic, Parkinson, Alzheimer, scleroza multiplă;
● guta, retinopatie diabetica, arteriopatie diabetică;
● hepatite virale (B si C), steatoza hepatică, dislipidemie, boala Chron, enterocolită, ulcere gastrice;
● infecții virale, bacteriene, micotice, herpes zoster, cistite;
● răni infectate, ulcere varicoase și traumatice.
CARE ESTE MECANISMUL DE ACȚIUNE AL OZONULUI?
  1. Inactivarea bacteriilor, virușilor, fungilor, drojdiilor și protozoarelor:
- Bacterii : distruge integritatea membranei celulare a bacteriei prin oxidarea fosfolipidelor și lipoproteinelor;
- Fungi: O3 inhibă creșterea celulară și a altor stagii de multiplicare;
- Viruși: O3 dăunează capsidei virale și tulbură ciclul reproducător prin perturbarea contactului virus-celulă cu peroxidare. Învelișurile slabe de enzime ale celulelor, care le fac vulnerabile la invazia de către viruși, le fac sensibile la oxidare, ulterior sunt eliminate din organism, apoi sunt înlocuite cu celule sănătoase.
  1. Stimularea metabolismului oxigenului: terapia cu ozon determină o creștere a ratei glicolizei globulelor roșii. Aceasta duce la stimularea 2,3-difosfogliceratului, care duce la o creștere a cantității de oxigen eliberat în țesuturi. Ozonul activează ciclul Krebs prin îmbunătățirea carboxilării oxidative a piruvatului, stimulând producția de ATP. De asemenea, provoacă o reducere semnificativă a NADH și ajută la oxidarea citocromului C. Ozonul stimulează producția de enzime care acționează ca protectori de radicali liberi și protectori ai peretelui celular: glutation peroxidază, catalază și superoxid dismutaza. Producția de prostaciclină, este, de asemenea, indusă de O3.
  2. Activarea sistemului imunitar: Ozonul administrat la o concentrație cuprinsă între 30 și 55 μg/ml determină cea mai mare creștere a producției de interferon și cea mai mare producție de factor de necroză tumorală și interleukină-2. Producția de interleukina-2 lansează o întreagă cascadă de reacții imunologice ulterioare.
  3. Mecanismul de acțiune al O3 asupra plămânului uman: expunerea la ozon induce o scădere semnificativă a capacității vitale. Crește semnificativ rezistența medie a căilor aeriene și rezistența specifică a căilor respiratorii, dar nu schimbă complianța pulmonară dinamică sau statică, sau lucrul vâscos, sau elastic. De asemenea, reduce semnificativ presiunea transpulmonară maximă. Și mai mult, crește semnificativ ritmul respirator și scade volumul tidal.

CARE SUNT CONTRAINDICAȚII ȘI EFECTE ADVERSE?
Terapia cu ozon nu are efecte adverse, nu declanșează alergii, nu provoacă intoleranțe pentru că este un gaz pur (O2-O3 - se obține din oxigen medicinal). Este bine să știi, însă, că în cazul autohemoterapiei există unele contraindicații ce se referă la:
● hipertiroidism;
● trombocitopenie;
● sarcină;
● infarct miocardic recent;
● hipertensiune arterială;
● stări post-hemoragice;
● accident vascular hemoragic;
● deficitul de G-6-PD (glucozo-6-fosfat dehidrogenază).

Nu ezitați să ne contactați
Dr. Ruslan Baltaga
conf. univ.,DESA,
Catedra Anesteziologie Reanimatologie nr.1 „Valeriu Ghereg"
U.S.M.F. „Nicolae Testemițanu"
Președintele Fundației Medicale "Valeriu Ghereg"
Telefon: +373 799 77 810
E-mail: viamed.md@gmail.com