Medici din secțiile non-Covid, instruiți pe Platforma Medplatform.md

În perioada 30 septembrie – 1 octombrie, Medplatform.md a găzduit evenimentul „Fortificarea capacităților de răspuns al IMSP SCM Nr.2 „Sf. Arhanghel Mihail” la valul 4 al pandemiei Covid-19”. Evenimentul a fost organizat de Fundația Medicală „Valeriu Ghereg” în parteneriat cu Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și Societatea Anesteziologilor și Reanimatologilor din Republica Moldova la solicitarea OMS și Ministerul Sănătății.

Timp de 2 zile, atât online, cât și în Sala de Conferințe a SCM Nr.2, „Sf. Arhanghel Mihail”, unde s-au desfășurat atelierele practice, specialiștii non-anesteziologi și non-reanimatologi din Spitalul Clinic Municipal „Arhangel Mihail”, Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății și Spitalul Clinic Pneumoftiziatrie. Participații au putut afla informații noi și utile ce țin de combaterea virusului Sars-Cov-2 în cel de-al 4-lea val al pandemiei, unde noi variante ale virusului, mult mai periculoase și contagioase și-au făcut apariția.
Cei peste 50 de specialiști care au participat la eveniment au aflat informații ce țin de fiziologia respiratorie în Covid-19, tehnici de prelevare a sângelui arterial, oxigenoterapie, nutriția pacientului Covid-19, antibiotecoterapia rațională în infecția MDR, ventilația non-invazivă și canula nazală High Flow, dar și despre recuperarea post-Covid-19.
„A fost o instruire inovativă, interdisciplinară efectuată de specialiștii ATI pentru colegii medici non-ATI. Scopul acestui eveniment fiind împărtășirea cunoștințelor, experienței și tehnologiilor din zona de TI COVID, către secțiile generale de COVID-19. La ora actuală presiunea pe secțiile ATI COVID este foarte mare. O cale prin care această presiune poate fi diminuată este de a transfera tehnicile de suport ventilator în secțiile generale de COVID 19, pentru a preveni timpuriu agravarea pacienților. Acest lucru a fost urmărit în cadrul acestui eveniment educațional. De aici și interesul mare din partea beneficiarilor mai ales, privind componenta aplicativă a instruirii, atelierele. Sperăm mult că împreună cu OMS și Ministerul Sănătății vom reuși să mai organizăm astfel de evenimente și pentru alte instituții”, a declarat organizatorul, speaker-ul și șeful secției ATI din cadrul IMU, Serghei Cobîlețchi.

www.medplatforma.md este o platformă educațională online destinată pentru formarea medicală continuă și a fost creată de Fundația Medicală „V. Ghereg” cu suportul și sprijinul oficiului de țară a biroului regional al Organizației Mondiale a Sănătății.

De la crearea sa, pe medplatforma deja au avut loc următoarele instruiri:

  • Primul Congress de Geriatrie și Gerontologie cu participare internațională organizat în Republica Moldova.
  • Evoluția și managementul infecției virale Covid19. De la improvizație medicală spre medicina bazată pe dovezi.
  • Tendințe în organizarea sistemelor inginerești medicale.
  • Nutriția pacientului cu Covid-19.